Als de dood bespreekbaar wordt….

Nu het Coronavirus al ruim een maand ieders leven op zijn kop zet, zie je dat mensen zich langzaam gaan verdiepen in de gevolgen, die dit virus mogelijk gaat veroorzaken op langere termijn.

Niet alleen op financieel vlak maar juist ook op persoonlijk gebied. Wat betekent dit voor mijzelf maar vooral ook voor de mensen om mij heen. Het onderwerp overlijden blijkt ineens dichtbij en voor iedereen ook meer bespreekbaar.

Eva

Zo maakt operatieassistent Eva Koehorst (26) zich in een interview met NOS duidelijk zorgen. Niet over zichzelf-personen in haar beroep maken zich vooral zorgen om anderen-, maar om haar partner.

Eva werkt gemiddeld zes dagen per week: naast haar werk op de operatiekamer assisteert ze nu ook op de speciale covid-afdeling van het UMC in Utrecht. Zij stelt zich dagelijks bloot aan de gevaren van besmetting door het corona virus. Maar als zij overlijdt kan haar partner niet in het huis blijven wonen.  Ze moet er niet aan denken dat hen dit overkomt.

 

Situatie

Laten we eerst even kijken naar de situatie van Eva. Eva is 26 jaar en heeft waarschijnlijk enige jaren geleden met haar partner een huis gekocht en hiervoor een hypotheek afgesloten. De vraag die bij mij opkomt is, wie Eva en haar partner geadviseerd heeft?

Wat vinden Eva en haar partner belangrijk?

Bij het eerste gesprek over de aankoop van de woning dient de adviseur zich te verdiepen in wat Eva en haar partner belangrijk vinden. Dat kunnen velen dingen zijn, maar één daarvan is dat Eva het belangrijk vindt dat haar partner financieel verzorgt achterblijft als zij overlijdt én in ieder geval in het huis kan blijven wonen.

 

Wat is hiervoor nodig?

Vervolgens kan dan gevraagd worden aan haar partner wat er nodig is om verzorgd achter te blijven. Ook dient nagegaan te worden of de partner gerechtigd is tot een partnerpensioen. De eis is dat er bij samenwoning ook een samenlevingscontract is met daarin opgenomen een verzorgingsclausule. Anders heeft de partner geen recht op partnerpensioen.

Als bekend is wat er nodig  is kan worden uitgerekend wat de hoogte van het verzekerd risicokapitaal moet zijn. Als er een overlijdenskapitaal nodig is van stel € 500.000 dan bedraagt de maandpremie voor een vrouw van 26 jaar € 8,72 per maand. Dit bedrag zal als aanvulling op het levenslang partnerpensioen voldoende moeten zijn om de partner verzorgt achter te laten.

 

Dit hele traject heeft niets te maken met het corona-virus want er zijn vele oorzaken waaraan je kan overlijden. Helaas beperken hypotheekadviseurs zich vaak tot het bemiddelen van de hypotheek en worden andere belangrijke zaken niet besproken.

 

Steunfonds zorg

Om te voorkonen dat mensen als Eva en al haar collega’s dit niet overkomt hebben orthopedisch chirurg Sander Muijs en traumachirurg Marijn Houwen een oproep gedaan voor het opzetten van een steunfonds. Dit fonds keert dan bij overlijden € 50.000 en bij arbeidsongeschiktheid € 30.000 uit.

Een prima oproep, maar dit is uiteraard een te kleine pleister op een te grote oude wond.

Terug naar Eva

Voor Eva willen we geheel kosteloos haar situatie bij overlijden in kaart brengen en afstemmen op de behoefte van haar partner. Ook willen wij indien gewenst de situatie in kaart brengen als de partner van Eva overlijdt. Je moet er tenslotte ook niet aan denken dat Eva dan haar huis uit moet.

Ook betalen wij twee jaar lang de premie voor de benodigde risicoverzekering. We mogen toch verwachten dat de overheid binnen twee jaar deze grote wond genezen heeft.

 

René Kuijs is financieel life planner bij Triangel Groep in Alkmaar