Grip op je geldzaken bij arbeidsongeschiktheid

Het is dinsdagochtend, net 8 uur geweest en je hebt haast. De lucht is grauw en grijs. In de drukke ochtendspits ben je in de miezer onderweg naar een werkafspraak. Een grote klant voor het bedrijf waar je werkt, dus gevoelsmatig staat er veel op het spel. Met een gezonde dosis zenuwen ben je je verkooppraatje aan het reciteren. Opeens voel je die oorverdovende knal…

Arbeidsongeschikt: wat nu?

Als gevolg van een ongeluk ben je net arbeidsongeschikt verklaard door de UWV-arts middels een keuring. “Wat betekent dat precies?” Arbeidsongeschiktheid betekent dat je door ziekte of een handicap je (vroegere) werkzaamheden niet meer (volledig) kunt verrichten. Tijdelijke of langdurige arbeidsongeschiktheid heeft in de meeste gevallen een ingrijpende invloed op het dagelijks leven. Niet alleen omdat je moet leven met een ziekte die jou in je activiteiten beperkt, maar ook omdat je gewoonlijk fors getroffen zult worden in je portemonnee. “Oef, dat hakt erin. Wat nu?”

Arbeidsongeschiktheid komt vaker voor dan je zou denken. Maar liefst 1 op de 3 werknemers raakt tijdens hun carrière meer dan 6 maanden arbeidsongeschikt. Terwijl de kans op overlijden voor pensioendatum nog geen 1 op de 10 is. Op het moment dat je door een handicap of ziekte niet meer kunt werken, wil je helemaal niet denken aan financiële zaken. Toch is het van belang om je daar in te verdiepen, zodat je weet wat je kunt verwachten in de toekomst. Zowel zakelijk als privé.

 

Vragen bij arbeidsongeschiktheid

  • Wat zijn de gevolgen van arbeidsongeschiktheid op mijn financiële situatie?
  • Wanneer heb ik recht op een uitkering en welke uitkering is dat dan?
  • Welke kosten zijn aftrekbaar bij uitgaven door ziekte?
  • Hoe zit het met mijn woon- en hypotheeklasten of pensioenopbouw?

Dit zijn diverse vragen die nu om de hoek komen kijken. De overheid biedt ondersteuning in de vorm van een uitkering (bijvoorbeeld de WIA, Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) bij arbeidsongeschiktheid, afhankelijk van de vastgestelde arbeidsongeschiktheidspercentage na een wachttijd van 2 jaar. Je bent echter wel gebonden aan rechten en plichten wanneer je daar een uitkering voor wilt ontvangen. Van het UWV kun je onder andere ondersteuning verwachten met werk- en financiële zaken, zoals aanpassingen op de werkplek, participatie van een re-integratietraject. Daar staat tegenover dat je je aan bepaalde regels moet houden, namelijk het zorgen voor een spoedig herstel door adviezen van artsen op te volgen en het actief werken aan een terugkeer naar de arbeidsmarkt.

 

Invloeden op de financiën

Uit cijfers van Volksgezondheid en Zorg bleek dat er eind 2017 ruim 807.000 mensen zijn ingestroomd in één van de arbeidsongeschiktheidswetten. Elke situatie is weer anders en vereist een individuele aanpak. Factoren die invloed hebben op je financiën zijn onder andere:

  • De mate van arbeidsongeschiktheid (percentage)
  • De duur van arbeidsongeschiktheid: tijdelijk, gedeeltelijk of volledig en duurzaam.
  • In loondienst of zzp’er
  • Het eigen vermogen
  • Gezinssituatie
  • Verzekeringen

 

Wij denken met je mee

Gelukkig kunnen de specialisten van Triangel Groep op basis van jouw situatie realistisch advies geven. Samen besteden we aandacht aan het inzichtelijk maken van je inkomsten en uitgaven en brengen we de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid in kaart. Ook gaan we met  jou kijken naar balans in je leven om de kans op arbeidsongeschiktheid te verminderen Wij denken met je mee bij financiële administratie, planning en pensioen. Zo heb je rust. Wel zo prettig!

Wil je op de hoogte blijven van alle blogs, ontwikkelingen en nieuwtjes rondom Triangel Groep? Volg ons dan op Facebook en LinkedIn!

Hulp nodig?

Heb je vragen, een financiele uitdaging, wil je geholpen worden door toegewijde professionals?

Hulp nodig?

Heb je vragen, een financiele uitdaging, wil je geholpen worden door toegewijde professionals?

Stuur ons een bericht

Wil je iets met ons delen? Dat kan gerust. Stuur ons een bericht en we zullen contact met jou opnemen. 

Vragen

Zijn jouw vragen nog niet beantwoord? Bekijk onze veelgestelde vragen voor antwoord.