Robotisering in de financiële wereld: vriend of vijand?

Robotisering gaat steeds sneller en iedereen heeft er inmiddels over gehoord of over gelezen. Toch zijn de meeste mensen afwachtend met het omarmen van deze ontwikkeling. 

Onderdeel van ons leven

Ondanks dat het voor veel mensen als een nieuwe ontwikkeling klinkt, is robotisering al tientallen jaren onderdeel van ons leven. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser, die ons het afwassen uit handen neemt. Ondanks dit voordeel is men op werkgebied vaak passief wanneer automatisering om de hoek komt kijken. De meeste mensen wijzen dit af en zien het zelfs als een bedreiging.

Robotisering in de financiële wereld

In de financiële wereld bestaan 80% van de werkzaamheden uit het vastleggen van gebeurtenissen. Vaak gebeurt het vastleggen van die gebeurtenissen veel later dan de gebeurtenis plaatsvindt. Bij het opstellen van de jaarrekening en de aangifte inkomstenbelasting hebben alle gebeurtenissen bijvoorbeeld zelfs al plaatsgevonden.

Het nadeel van het later vastleggen van een gebeurtenis na lange tijd is dat je diep moet graven in je geheugen wanneer er vragen over worden gesteld. Daarnaast heb je geen inzicht in resultaten en cijfers zolang de gebeurtenis nog niet is vastgelegd. Het is dus zeer aantrekkelijk als de vastlegging op hetzelfde moment gebeurt. En daar komt automatisering om de hoek kijken.

Van bonnetje naar automatisering

Wanneer je een zakelijk etentje hebt, krijgt je na het afrekenen een bonnetje. Dat bonnetje moet natuurlijk terechtkomen in de boekhouding. Als je het direct in scant valt de irritatie nog mee, maar wanneer je het bonnetje in je portemonnee stopt gaat het pas echt mis. Je vergeet het door te sturen, krijgt een mail van de boekhouder dat er een bon ontbreekt en moet op zoek naar dat vervelende bonnetje.

Natuurlijk had bij het afrekenen de digitale informatie rechtstreek verstuurd moeten worden naar het boekhoudpakket. De vastlegging vindt dan plaats op hetzelfde moment als de gebeurtenis. Wanneer dit gebeurt scheelt dat je administratief werk, heb je direct inzicht in je kosten en een veel minder irritaties.

Het goede nieuws is dat de techniek hier al klaar voor is maar dat het helaas nog niet omarmt wordt. Maar hoe je hier ook op reageert, robotisering zal doorgaan en wellicht sneller veranderingen veroorzaken dan je denkt. 

Voor de accountant

Als accountant kan automatisering de oplossing zijn voor vele issues. Om te beginnen het automatiseren van administratieve processen. Dit is vaak het onderdeel waar de meeste irritatie heerst. Daarnaast is het resultaat van de digitalisering hiervan snel zichtbaar. Houd hierbij in gedachten dat digitaliseren niet alleen het invoeren van nieuwe software is, maar dat je de klanten echt moet helpen met het veranderen van hun gewoonten. Dit laatste is mensenwerk waarbij je extra aandacht moet geven aan je klanten om hun te helpen te veranderen. 

Voor de werknemer

Voor werknemers kan automatisering en robotisering vaak gezien worden als fietsen met tegenwind. Er zijn veel veranderingen en aanpassingen, die vaak niet meteen vruchten afwerpen. Het is daarom belangrijk om als team samen te werken en samen de veranderingen aan te pakken. Ziet jouw werkgever de voordelen er niet van in? Kijk dan vooral uit naar andere werkgevers, omdat automatisering en robotisering uiteindelijk de standaard zullen worden.

Voor de ondernemer

Is jouw accountant nog niet bezig met automatisering? Zijn papieren documenten nog altijd de standaard? Dan is het belangrijk om te kijken naar alternatieven. Automatisering in de accountancy zorgt voor een snellere, betrouwbaardere en betere samenwerking. Triangel Groep pakt dit goed op en zorgt dankzij het omarmen van de robotisering voor een optimale samenwerking.

Wil je op de hoogte blijven van alle blogs, ontwikkelingen en nieuwtjes rondom Triangel Groep? Volg ons dan op Facebook en LinkedIn!

Hulp nodig?

Heb je vragen, een financiele uitdaging, wil je geholpen worden door toegewijde professionals?

Hulp nodig?

Heb je vragen, een financiele uitdaging, wil je geholpen worden door toegewijde professionals?

Stuur ons een bericht

Wil je iets met ons delen? Dat kan gerust. Stuur ons een bericht en we zullen contact met jou opnemen. 

Vragen

Zijn jouw vragen nog niet beantwoord? Bekijk onze veelgestelde vragen voor antwoord.